Ana sayfa BiTCOiN Blockchain Nedir?

Blockchain Nedir?

1024
0
Digital security background.

Bu yazımızda sizin için Blockchain teknolojisi ile ilgili geniş bir rehber hazırladık. Çok yakın bir gelecekte hayatımızın birçok alanında karşımıza çıkacak olan bu kavram, özellikle yeni nesil girişimciler ve internet üzerinden iş yapan işletmeler tarafından mutlaka bilinmeli.

Türkçe karşılığı Blok Zinciri olarak adlandırılan Blockchain, basit anlatımıyla, isminden de anlaşılabileceği üzere, bloklardan oluşmuş bir zincirdir. Şöyle düşünün, para transferi yapan bir kişi var. Bu kişinin kimliği, parayı alan kişinin kimliği, hangi tutarın gönderildiği gibi konular güvenlik amacıyla şifrelenecektir. Bu şifreler birer blok oluşturur. Her blok bir diğerini oluşturur ve bunlar birbirinin ardına eklenerek bir zincir oluşturur. Blockchain ağına dağıtılan bilgiler, kırılamaz ve değiştirilemez hale gelir. Bu teknolojinin sahip olduğu eşsiz güvenlik ve gizlilik, işte buradan kaynaklanır. Bilgi merkezden ayrılır, bloklar tüm ağda bulunur. Sadece belirlenen alıcılar ve satıcılar o bloktaki bilgileri işleyebilir. Bunlar dışında kalan hiç kimse, bloklardaki işlemi kırma, değiştirme şansına sahip değildir.

Blockchain teknolojisi tamamen şeffaf ve anonimdir. İsteyen herkes, bu şifreleme sistemi üzerinden yapılan işlemleri inceleyebilir. Para transferleri bile, ağda bulunan herkes tarafından incelenebilecek bilgilerdir. Ancak daha önceki paragrafta da bahsettiğimiz gibi, bu bilgilerin tamamı şifrelenmiş durumdadır, anlaşılabilecek ya da tahmin edilebilecek konumda değildir. Blockchain teknolojisinin anonimliği buradan gelir. Bu sistemde her iki taraf, alıcı, satıcı, transfer eden, transfer alan; hepsi anonimdir.

Blockchain Nerede Kullanılır?

Bitcoin ile hayatımıza giren, dahası dünya genelinde bilinirliğe ulaşan blockchain teknolojisinin şu anda en popüler olduğu alan kripto paralardır. Ancak bu teknolojinin dijital para birimleri haricinde de pek çok kullanım alanı vardır. Bu teknolojinin hiçbir merkeze bağlı olmaması, güvenli ve müdahale edilemez olması; internetin yepyeni bir boyuta taşınmasına neden olacaktır. Öyle ki, bu güvenli işlem teknolojisi günümüzde pek çok hükümet, üniversite ve banka tarafından da araştırılmaktadır. Geliştirilen projelerin, geleceğimizi de pek çok açıdan geliştirmesi ve iyileştirmesi beklenmektedir.

Blockchain teknolojisinin öncelikli kullanım alanı, hiçbir aracıya gerek duymadan yapılabilen alışverişlerdir. Ancak bu teknolojinin kullanımı kripto paralarla, dijital para birimleri ile sınırlı değildir. Şöyle düşünün; gün içinde defalarca telefonla konuşuyor, yüzlerce mesaj atıyor, bir sürü mail okuyoruz. Bunların tamamı bazı kurumlar tarafından yönetiliyor. Hepsi birer merkeze bağlı ve müdahale edilebilir durumda. Aslında bilgilerimizin hiçbir gizliliği yok. Yakın zamanda ortaya çıkan Facebook gizlilik skandalı da bu durumu kanıtlar nitelikte.

İşte Blockchain teknolojisi, tüm bilgilerimizi ve iletişimimizi tamamen gizli ve güvenli hale getirebilecek bir güce sahip. Eğer bu sistemle geliştirilen bir bulut teknolojisi olsaydı, tüm bilgilerimizi güvenli bir şekilde depolayabilirdik. Bunlar dışında güvenli oylamalar, patent işlemleri, online seçim işlemleri de bu teknoloji ile tamamen dijital, gizli, güvenli ve anonim bir şekilde yapılabilir.

Bitcoin Hakkında İlginç Bilgiler

  • Blockchain teknolojisi ile üretilmiş dijital para birimi Bitcoin’i yarattığı söylenen Satoshi Nakamoto, tamamen gizli bir figürdür ve hala ortaya çıkmamıştır.
  • Bitcoin sınırlı sayıdadır ve her geçen gün veri madenciliği yapmak daha da zorlaştırmaktadır.
  • Bitcoin ile yapılan alışverişlerde alıcı ve satıcının bilgilerine ulaşmak imkansızdır.
  • Bu dijital para birimi ile alınan ilk şey, pizzadır.
  • FBI, dünyanın en geniş Bitcoin cüzdanlarından birine sahiptir. FBI’ın 120 milyon dolar değerinde kripto parayı yönettiği söylenmektedir.
  • Bitcoin cüzdanını kaybetmek, tüm paranızı kaybetmeniz anlamına gelir. Bu durumun geri dönüşü yoktur.